Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων - Άνδρος

Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων

Ελαιόμυλος Χέλμη

Βραβεύτηκε ως το έκτο (6) κορυφαίο Μουσείο στην Ελλάδα για το έτος 2016! Δείτε  ΕΔΩ   

                               ΑΝΟΙΚΤΟ:

                               01 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου :  Με ραντεβού στο: (+30) 6932731776  κ. Χέλμης Δημήτρης

                               01 Μαϊου έως 31 Οκτωβρίου     :  ΣΑΒΒΑΤΟ - ΚΥΡΙΑΚΗ - ΔΕΥΤΕΡΑ  10:00 -14:30  

                                                                                           Ξεναγήσεις κάθε 1 ώρα στην ιστορία του ελαιολάδου και την λειτουργία του ζωοκίνητου ελαιοτριβείου

                               Για καθορισμό επίσκεψης άλλη ημέρα και ώρα  τηλεφωνήστε στο: (+30) 6932731776  κ. Χέλμης Δημήτρης

                               Χάρτης με την θέση του μουσείου ΕΔΩ

Όσο συνειδητοποιούμε πόσο η ζωή και ο πολιτισμός μας συνδέεται με το ελαιόδεντρο, και τα προϊόντα του και όσο εξελίσσονται οι τεχνικές και οι μέθοδοι παραγωγής του ελαιόλαδου, τόσο περισσότερο αναγκαία γίνεται - σε μιαν εποχή ραγδαίων αλλαγών - η διαφύλαξη και ανάδειξη των παραδοσιακών, ζωοκίνητων ελαιοτριβείων. Στην πλειοψηφία τους άλλωστε τα ζωοκίνητα ελαιοτριβεία έπαψαν να λειτουργούν από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Από τα καλά σωζόμενα παλαιά ζωοκίνητα ελαιοτριβεία της Άνδρου, η "βίδα ή λιοτρίβι" του πολιτικού μηχανικού Δημήτρη Χέλμη στον Άνω Πιτροφό. Το κτίριο χρονολογείται περί το έτος 1600. Βρίσκεται επί της φημισμένης πεζοπορικής  διαδρομής με αριθμό 9. Μπορείτε να το επισκεφθείτε και με αυτοκίνητο. Αποκαταστάθηκε από τον ιδιοκτήτη του και μετατράπηκε σε μουσείο ελιάς, για να προσφέρει στον επισκέπτη κάθε ηλικίας την δυνατότητα να προσεγγίσει πολιτισμικά το πολύτιμο προϊόν αλλά και να εξοικειωθεί με τις παλαιές και πατροπαράδοτες τεχνικές της παραγωγής του.

Το κτίριο του μουσείου με τον εξοπλισμό του είναι ένα εξαίρετο δείγμα: α) Αγροτικής κληρονομιάς, β) Προβιομηχανικής τεχνολογίας  και γ) Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Το μουσείο έχει καταταχθεί στη 1η θέση από 6 μουσεία και από 37 δραστηριότητες και αξιοθέατα στην Άνδρο   και στην 1η θέση από 86 μουσεία στις Κυκλάδες   από το tripadvisor την μεγαλύτερη ταξιδιωτική ιστοσελίδα στον κόσμο.

Μπορείτε να γράψετε και την δική σας κριτική για την εμπειρία της επίσκεψή σας στο μουσείο μας, κάνοντας κλικ στο εικονίδιο 

Ανακοινώσεις και νέα θέματα στο  facebook  και στο menu Συζητήσεις