Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων - Άνδρος

Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων

Ελαιόμυλος Χέλμη

 

Κάθε Κυριακή, το μουσείο θα ανοίγει με ξενάγηση για την ιστορία και την λειτουργία του ζωοκίνητου ελαιοτριβείου (βίδας).
Ώρα έναρξης ξεναγήσεων 12:00. Διάρκεια (ξενάγησης και προβολής βίντεο) 1 ώρα. 

Για καθορισμό διαφορετικής ημέρας και ώρας ξενάγησης για γκρουπ επικοινωνήστε: 6932731776 κ. Χέλμης Δημήτρης.

Όσο συνειδητοποιούμε πόσο η ζωή και ο πολιτισμός μας συνδέεται με το ελαιόδεντρο και τα προϊόντα του και όσο εξελίσσονται οι τεχνικές και οι μέθοδοι παραγωγής του ελαιόλαδου, τόσο περισσότερο αναγκαία γίνεται - σε μιαν εποχή ραγδαίων αλλαγών - η διαφύλαξη και ανάδειξη παραδοσιακών, ζωοκίνητων ελαιοτριβείων. Στην πλειοψηφία τους άλλωστε έπαψαν να λειτουργούν από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Από τα καλά σωζόμενα παλαιά ζωοκίνητα ελαιοτριβεία της Άνδρου, η "βίδα" του Δημήτρη Χέλμη στον Άνω Πιτροφό. Το κτίριο χρονολογείται πολύ πριν το έτος 1823. Βρίσκεται επί του φημισμένου πεζοπορικού μονοπατιού με αριθμό 9. Μπορείτε να το επισκεφθείτε και με αυτοκίνητο. Αποκαταστάθηκε και μετατράπηκε σε επισκέψιμο μουσειακό χώρο για να προσφέρει στον επισκέπτη κάθε ηλικίας την δυνατότητα να προσεγγίσει πολιτισμικά το πολύτιμο προϊόν αλλά και να εξοικειωθεί με τις παλαιές και πατροπαράδοτες τεχνικές της παραγωγής του.

Το κτίριο του μουσείου με τον εξοπλισμό του είναι ένα εξαίρετο δείγμα: α) Αγροτικής κληρονομιάς, β) Προβιομηχανικής τεχνολογίας  και γ) Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Το μουσείο έχει καταταχθεί στη 1η θέση από 24 δραστηριότητες στην Άνδρο, από το tripadvisor που είναι η μεγαλύτερη ταξιδιωτική ιστοσελίδα στον κόσμο. Διαβάστε κριτικές ή γράψτε την δική σας κάνοντας κλικ στο εικονίδιο: 

 

Συνεχής ενημέρωση με νέα θέματα στο  facebook  και στο menu: Συζητήσεις