ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ για το μέλλον των σπόρων.

No replies
diatomi
Joined: 04/09/2009
User offline. Last seen 12 εβδομάδες 5 ημέρες ago.

 

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΥΠΟ ΑΠΕΙΛΗ

Οι σπόροι είναι δώρο της φύσης, περασμένων γενεών και διαφορετικών πολιτισμών. Είναι έμφυτο καθήκον και ευθύνη μας να τους προστατέψουμε και να τους περάσουμε στις μελλοντικές γενιές. Είναι ο πρώτος κρίκος στην αλυσίδα της τροφής, η ενσάρκωση της βιολογικής και πολιτιστικής ποικιλότητας και η αποθήκη της μελλοντικής εξέλιξης της ζωής. Από την απαρχή της Νεολιθικής Επανάστασης, πριν από περίπου 10.000 χρόνια, οι αγρότες και οι κοινότητες εργάζονταν για να βελτιώσουν τις σοδειές, τη γεύση, τις θρεπτικές και άλλες ιδιότητες των σπόρων. Επεκτάθηκαν και πέρασαν τη γνώση τους για τις επιδράσεις στην υγεία και τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών, την αλληλεπίδρασή τους με άλλα φυτά και ζώα, με το έδαφος και το νερό.

Η βιομηχανική γεωργία έχει οδηγήσει σε σοβαρή διάβρωση της βιολογικής ποικιλίας σπόρων και φυτών καθώς και ειδών ζώων. Η εξάπλωση της σύγχρονης επαγγελματικής γεωργίας έχει αναγνωριστεί ως η κύρια σύγχρονη αιτία για την απώλεια της γενετικής ποικιλίας (2) και η αντικατάσταση τοπικών ποικιλιών, ως η πιο σημαντική αιτία γενετικής διάβρωσης(3).

Είναι προφανές και γενικά αποδεκτό ότι τέτοια βιομηχανική γεωργία και πολιτικές εμπορικής αγοράς, οδηγούν στην περαιτέρω μείωση των ήδη περιορισμένων φυσικών πηγών, αυξάνουν την εισαγωγή ενέργειας και τοξικών σε βάρος της εργασίας και οδηγούν στην απελπισία τους αγρότες και τον κόσμο, στην πείνα. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι παράγονται περισσότερα αγροτικά προϊόντα από όσα είναι αναγκαία για να τραφούν όλοι οι 6,5 δισεκατομμύρια πολίτες αυτού του πλανήτη – και που αν διανεμηθούν συνετά, είναι αρκετά για να θρέψουν τα άλλα 2,5 δισεκατομμύρια πολιτών που αναμένεται να μεγαλώσουν τον παγκόσμιο πληθυσμό μέσα στα επόμενα 40-50 χρόνια. Η ανεπάρκεια του σημερινού μοντέλου παραγωγής τροφίμων είναι εμφανής, από το γεγονός ότι ενόσω άνω του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων πεινούν και υποφέρουν από υποσιτισμό, άλλα δύο εκατομμύρια, υποφέρουν από υπερσιτισμό με ανθυγιεινά τρόφιμα.

Για πρώτη φορά, ο αριθμός των παιδιών που υποφέρουν από παχυσαρκία, αναμένεται να ξεπεράσει εκείνων των παιδιών που υποφέρουν από πείνα.

Μία κινητήρια δύναμη σε αυτή τη «μηχανιστική ουτοπία» που μειώνει τα ζωντανά συστήματα σε μηχανές, των οποίων η παραγωγή πρέπει να μεγιστοποιηθεί και ακμάζει για «το καλό» όλων των φυτών και των ποικιλιών, είναι η προσπάθεια προσαρμογής περιβαλλοντικών συνθηκών στο σύστημα παραγωγής, αντί να προσαρμοστεί η παραγωγή σε διαφορετικά οικοσυστήματα και πολιτισμικές παραδόσεις. Τέτοιες προσπάθειες έχουν καταστροφική επίδραση στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους καθώς και στις αγροτικές κοινότητες που τις υφίστανται. Η «Πράσινη Επανάσταση» που ίσως ήταν η πιο ισχυρή ώθηση στις θερμιδικές αποδόσεις ανά εκτάριο στη σύγχρονη ιστορία, είναι το εικονικό παράδειγμα του τι μπορεί να πάει στραβά, με την προφανή επιτυχία τέτοιων μονοδιάστατων και υπερπαραγωγικών βελτιώσεων.

Σήμερα, δείχνει ότι η διατροφική επίδραση, ειδικά σε αγροτικούς πληθυσμούς και στους φτωχούς των περιοχών αυτών, που υποτίθεται θα είχαν οφέλη από την «Πράσινη Επανάσταση», υπήρξε στην ουσία, πολύ αρνητική.

................................................................

I b. Γενετική Μηχανική 

Ξεκινώντας στα μέσα της δεκαετίας του ΄90, οι πρώτοι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι, έγιναν εμπορεύσιμοι. Η γενετική μηχανική είναι μια τεχνολογία που μεταφέρει ακολουθίες DNA για ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με μέσα που δεν θα μπορούσαν να συμβούν με φυσικό τρόπο. Οι κίνδυνοι που ενέχει αυτή η τεχνολογία για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον είναι απρόβλεπτοι, ειδικά όσον αφορά στις μακρόχρονες επιδράσεις τους στη βιοποικιλότητα. Καθώς αναπαράγουν και διασταυρώνουν σε άγριους συγγενείς, είναι αδύνατον να τους ανακαλέσει κανείς όταν απελευθερωθούν στον περιβάλλον. Σκάνδαλα για την παράνομη απελευθέρωση ορισμένων γενετικά μεταλλαγμένων φυτών, έδειξαν ότι είναι ακόμη πιο δύσκολο να ελεγχθούν τέτοια χαρακτηριστικά, μέσα στην εμπορική αλυσίδα παραγωγής. Φυσιολογικοί σπόροι μολύνονται συχνά με χαρακτηριστικά γενετικά μεταλλαγμένων σε περιοχές όπου φυτεύονται Γ.Μ.Ο. Αυτό αποτελεί μια μαζική, άμεση απειλή για αγρότες που εύχονται να συνεχίσουν να παράγουν τρόφιμα ελεύθερα από ΓΜΟ. Μέχρι τώρα, μόνο δύο χαρακτηριστικά, έχουν σημαντικά μερίδια αγοράς, το ένα που μεταφέρει την αντίσταση σε ένα ευρέως φάσματος παρασιτοκτόνο «Roundup” (Rr) και ένα άλλο που κάνει τα φυτά δηλητηριώδη σε έντομα, μέσω ενός μικροβίου του εδάφους, τον “Bacillus Thuringiensis” (Bt). Μέσα σε λίγα χρόνια, αυτά τα γενετικά μεταλλαγμένα φυτά – σόγια, καλαμπόκι, σπόρος ελαιοκράμβης, βαμβάκι – καλύπτουν μια περιοχή περίπου 90 εκατομμυρίων εκταρίων ετησίως, συγκεντρωμένα σε 5 «γενετικά μεταλλαγμένες χώρες» (Οι ΗΠΑ, Καναδάς, Αργεντινή, Βραζιλία και Κίνα φυτεύουν άνω του 90% του συνόλου των Γ.Μ. ) . Η επίδρασή τους στην ποικιλία των σπόρων, καθώς και στη συνολική βιοποικιλότητα σε αυτές τις περιοχές, είναι καταστροφική. Μία μόνο πολυεθνική εταιρία, η Monsanto, κατέχει τις πατέντες του 90% όλων των χαρακτηριστικών των γενετικά μεταλλαγμένων φυτών, εμπορευματικοποιημένες.

................................

Διαβάστε ολόκληρο το μανιφέστο στον σύνδεσμο: www.peliti.gr/pages/manifesto.htm