Προϊστορικές βραχογραφίες στην Ελλάδα. Μοναδικές στον Ευρωπαϊκό χώρο αυτές του Στρόφιλα στον Πιτροφό της Άνδρου.

No replies
diatomi
Joined: 04/09/2009
User offline. Last seen 12 εβδομάδες 6 ημέρες ago.

Μπορεί να μας εντυπωσίασαν οι παλιές βραχογραφίες που βρέθηκαν στα Πυρηναία (Ισπανία και Γαλλία), γιατί είχαν ωραία σχέδια και χρώματα. Υπολογίστηκε ότι είναι τουλάχιστον 35.000 ετών.

Όμως οι βραχογραφίες που βρέθηκαν στην Ελλάδα είναι κατά πολλούς ερευνητές και επιστήμονες εκατοντάδων χιλιάδων ετών. Μπορεί να είναι πιο πρωτόγονες, πιο ασαφείς, αλλά αυτό ακριβώς είναι εκείνο που μαρτυρεί την παλαιότητά τους. Οσο νεότερες είναι τόσο πιο μεγαλύτερη τελειότητα εμφανίζουν. Οι βραχογραφίες που ανακαλύφθηκαν κατά καιρούς στον Ελληνικό χώρο αποτελούν αδιάψευστες μαρτυρίες για τους γηγενείς κατοίκους αυτού του τόπου. Κι όσο πιο πρωτόγονες είναι τόση μεγαλύτερη σημασία έχουν, τόσο περισσότερο μας οδηγούν στο μακραίωνο παρελθόν.

..........................

Στην Ανδρο, Στρόφιλα, παράσταση πλοιαρίων 4.500-3.300 π.Χ. Προς το παρόν, οι βραχογραφίες του νεολιθικού οικισμού Στρόφιλας της Άνδρου που αποκάλυψε η αρχαιολόγος κ. Xριστίνα Tελεβάντου, κρατούν σκήπτρο της μοναδικότητας στον ελληνικό χώρο. Στην είσοδο της πύλης του οικισμού υπάρχει χαραγμένο ένα πλοίο μήκους 30 εκατοστών. Αλλά και άλλα καραβάκια υπάρχουν κατά μήκος του τείχους. Σε μια δεύτερη βραχογραφία που εντοπίστηκε, κάτω στη ρίζα του τείχους και σε απόσταση 1 μέτρου από αυτό, απεικονίζεται μια σύνθεση με 17 ζώα, ένα γουρουνάκι, διάφορα αιλουροειδή, ελάφια, ημικυκλικά παρουσιασμένα σε δυο σειρές αντικρυστά. Δεν είναι μεγάλα, όπως τα πλοία. Δεν υπερβαίνουν τα 5 εκατοστά το καθένα.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στον σύνδεσμο: http://www.koutouzis.gr/vraxografies.htm