Αρχαίος Δίολκος - Ένα μνημείο σε απόγνωση

No replies
diatomi
Joined: 04/09/2009
User offline. Last seen 33 weeks 2 days ago.

Γνωριμία με το μνημείο:

Οι υπάρχουσες αναφορές για υπερισθμίσεις,  ξεκινούν από το 428 π.Χ., όπου ο Θουκυδίδης αναφέρει ότι οι Σπαρτιάτες πέρασαν στόλο από τον Κορινθιακό «ες την προς Αθήναις θάλασσα». Φαίνεται ότι οι αρχαίοι συγγραφείς θεωρούσαν δεδομένη την ύπαρξη του Δίολκου. Τουλάχιστον σε όσα κείμενα έχουν σωθεί, δεν δίνουν πληροφορίες για τον τρόπο κατασκευής ή τη λειτουργία του. Είναι επίσης πιθανό κάποιες από τις αναφερόμενες υπερισθμίσεις να μην έγιναν στο τεχνικό έργο που γνωρίζουμε σήμερα ως «τον» Δίολκο.

Οι ανασκαφές, μεταξύ 1956 και 1962 από τον αρχαιολόγο Νίκο Βερδελή, έφεραν στο φως έναν λιθόστρωτο δρόμο με πλάτος από 3,5 έως σχεδόν 6 μέτρα. Η ακριβής διαδρομή και η αφετηρία του μνημείου στον Σαρωνικό δεν είναι γνωστές. Ο Στράβων αναφέρει ότι κατέληγε στον Σχοινούντα (το σημερινό Καλαμάκι).

Στη διαπιστωμένη διαδρομή του, κοντά στον Κορινθιακό, ο Δίολκος προχωρούσε με μεγαλόπρεπες στροφές ακολουθώντας τη διαμόρφωση του εδάφους – γι’ αυτό και έχουν βρεθεί τμήματά του τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στη Στερεά. Ιδίως στην Στερεά, είναι έντονες οι αυλακώσεις από τις ρόδες των «ολκών», των οχημάτων πάνω στα οποία μεταφέρονταν τα πλοία. Υπάρχει και ένα τμήμα με λαξευμένες τροχιές.

Ο Δίολκος αποτελεί έναν πρόδρομο του σιδηρόδρομου, ίσως τον αρχαιότερο γνωστό τροχιόδρομο του κόσμου.

Ποιος θα πίστευε ότι ένα τέτοιο μνημείο παγκόσμιας απήχησης, που άντεξε πάνω από δυόμισι χιλιάδες χρόνια για να φθάσει ως εμάς, δε θα είχε διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού, αλλά θα είχε ρημάξει σε τέτοιο απίστευτο βαθμό. Κι όμως, αυτό συνέβη.

Μάθετε περισσότερα στο σύνδεσμο:

http://www.youtube.com/user/sofiagreek#p/u/3/G89W-xQO2Ns

Το ανωτέρω βίντεο είναι τραβηγμένο από το ορθογώνιο δάπεδο που προστέθηκε στην παλαιότερη πορεία του Δίολκου και που ο ανασκαφέας του μνημείου, Νίκος Βερδελής, θεωρεί ότι ανάγεται στην εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου.

Τα δύο τοιχάκια που διακρίνονται από τη μια και την άλλη πλευρά, διαφορετικά στη δόμησή τους, είχαν μήκος πάνω από 20 μέτρα όταν ανασκάφηκαν. Σήμερα, στα ορατά σημεία τους, το ένα έχει υποστεί ήδη καταπτώσεις λίθων ενώ και το δεύτερο, με την ιδιαίτερη τοιχοποιία του στην εσωτερική πλευρά, κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να γκρεμιστεί. Ήδη η τριπλή σειρά από λίθους που το αποτελούσαν έχει υποστεί σημαντική ζημιά.
 

Δείτε πώς ήταν το 1960 εδώ: http://www.facebook.com/photo.php?pid=5073718&l=6aa50...