Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων - Άνδρος

Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων

Άνω Πιτροφός - Άνδρος

 

 

ΔΕΙΤΕ και το νεώτερο website του Μουσείου: ΕΔΩ

 

Ξενώνας Μουσείου Ελιάς Κυκλάδων: Δείτε και κάνετε κράτηση ΕΔΩ 

 

*********************************************** 

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ με ξεναγήσεις στην ιστορία του ελαιολάδου και την λειτουργία του ζωοκίνητου ελαιοτριβείου:

 

             01 Ιουλίου  έως 31 Αυγούστου :  ΣΑΒΒΑΤΟ - ΚΥΡΙΑΚΗ - ΔΕΥΤΕΡΑ με ξεναγήσεις.

           ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ: 10:30 ,  11:30 ,  12:30 ,  13:30 ,  14:30  

                      

Το υπόλοιπο διάστημα :  ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ στο: (+30) 6932731776  κ. Χέλμης Δημήτρης

                               

Για επισκέψεις οργανωμένων ομάδων τηλεφωνήστε στο: (+30) 6932731776  κ. Χέλμης Δημήτρης

 

Χάρτης με την θέση του μουσείου: ΕΔΩ

 

Το λιοτρίβι αυτό στον Πιτροφό γνωστό και ως "βίδα", καταλαμβάνει σημαντικό τμήμα από το ισόγειο "κατώγι" του διώροφου πέτρινου κτίριου. Ο πρώτος όροφος ήταν ανέκαθεν την κατοικία του ιδιοκτήτη.

Αποτελεί θαυμάσιο δείγμα μιας μικρής προβιομηχανικής ζωοκίνητης μονάδας παραγωγής ελαιόλαδου. Οι όψεις του και η εσωτερική λιθοδομή έχουν ωραία αποκατασταθεί διασώζοντας όλα τα αρχικά δομικά στοιχεία, που ήταν τυπικά της αγροτικής αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων.

Το ελαιοτριβείο παρουσιάζει και μια ιδιαιτερότητα. Στα περισσότερα ελαιοτριβεία της Άνδρου η διαδικασία περιοριζόταν σε ένα μικρό χώρο. Όμως το ελαιοτριβείο αυτό ήταν χωρισμένο σε  διαφορετικά δωμάτια για τα διαφορετικά στάδια της διαδικασίας.

Στο χωριό το σπίτι ήταν γνωστό και ως «Δεσποτικό» γιατί σε αυτό ήρθε το 1823 ο Μητροπολίτης (Δεσπότης) Βάρνης Φιλόθεος Καρκάκης που κατήγετο από τον Πιτροφό και πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωή του. Γνήσια στοιχεία  του κτιρίου, όπως τρία βόλια, δύο πέτρινες πλάκες αλέσματος, και άλλες δομικές λεπτομέρειες του κτιρίου, δείχνουν ότι το λιοτρίβι λειτουργούσε πολύ πριν τον 18ο αιώνα, με κάποια στοιχεία του να υπάρχουν περισσότερο από 400 χρόνια.

Ο ιδιοκτήτης Δημήτρης Χέλμης, προσωπικά ξεναγεί τους επισκέπτες, εξηγώντας όλα τα στάδια της παραγωγής του ελαιολάδου: Τον ζωοκίνητο τρόπο άλεσης στο ένα δωμάτιο, τον έξυπνο μηχανισμό συμπίεσης στο άλλο, και τέλος στο δωμάτιο αποθήκευσης, όπου η θερμοκρασία του χώρου ρυθμίζεται φυσικά από τον σχεδιασμό και την κατασκευή της ογκώδους τοιχοποιίας. Τα βασικά στοιχεία των διαφορετικών ποιοτήτων ελαιολάδου εξηγούνται με σαφήνεια, ώστε οι επισκέπτες να γνωρίζουν πολύ περισσότερα στοιχεία πλέον όταν αγοράζουν ελαιόλαδο.

Τελικώς στο δροσερό κατώι/αποθήκη των 400 περίπου ετών, οι επισκέπτες καλούνται να παρακολουθήσουν βίντεο που παρουσιάζει την ζωοκίνητη παραγωγή ελαιολάδου που έγινε το 2000 στο μουσείο με τον γνήσιο υπάρχοντα εξοπλισμό του. Η αποκατάσταση του ελαιοτριβείου έγινε με αγάπη από τον κ. Χέλμη, και το βίντεο δείχνει την χαρά της επαναλειτουργίας του λιοτριβιού με ανθρώπους που είχαν δουλέψει στο λιοτρίβι πριν 40 χρόνια. Το μουσείο δεν δίνει στον επισκέπτη μόνο μία νέα οπτική για το λάδι που χρησιμοποιεί καθημερινά, αλλά  παρέχει επίσης μία αξέχαστη ματιά στη ζωή ενός νησιώτικου Κυκλαδικού χωριού.

 Το μουσείο είναι στο TOP 10 αξιοθέατων στην Ελλάδα για τα έτη 2017, 2018, 2019, 5η θέση το 2023    από το tripadvisor την μεγαλύτερη ταξιδιωτική ιστοσελίδα στον κόσμο.

Μπορείτε να γράψετε και την δική σας κριτική για την εμπειρία της επίσκεψή σας στο μουσείο μας, κάνοντας κλικ στο εικονίδιο 

Ανακοινώσεις και νέα θέματα στο  facebook  και στο menu Συζητήσεις