Παραδοσιακή συνταγή παρασκευής σαπουνιού από ελαιόλαδο.

No replies
diatomi
Joined: 04/09/2009
User offline. Last seen 17 εβδομάδες 2 ημέρες ago.

Η παραδοσιακή συνταγή είναι της κ. Άννας Χαζάπη από το χωριό Λαρδιά Κορθίου Άνδρου. Τους δύο κατωτέρω τρόπους παρασκευής, μας τους είπε με χαρά  μέσα στο πλοίο προς την Άνδρο τον Νοέμβριο του 2011.

Πρώτος τρόπος: Σαπούνι ΅ΚΡΥΟ΅

ΥΛΙΚΑ:

5 κιλά ελαιόλαδο

5 κιλά νερό

1 κιλό ποτάσσα

Διαδικασία παρασκευής:

1.  Σε ένα δοχείο (ντενεκέ γιατί η κατσαρόλα χαλάει από την ποτάσσα), βάζουμε την ποτάσσα.

2.  Σε άλλο δοχείο βράζουμε το νερό.

3.  Ρίχνουμε λίγο-λίγο ποτάσσα στο δοχείο με το νερό.

4.  Όταν κρυώσει ΤΕΛΕΙΩΣ (και τα δύο στην ίδια θερμοκρασία περιβάλλοντος), ρίχνουμε στο λάδι και το δουλεύουμε (ταράζουμε) με ένα ξύλο μέχρι να γίνει πολύ πηχτή κρέμα σαν μουσταλευριά.

5.  ΑΜΕΣΩΣ (για να μην πήξη πολύ) το ρίχνουμε στο καλούπι (π.χ. καφάσι ρέγγας) αφού προηγουμένως το έχουμε στρώσει με χαρτί (εφημερίδα).

6.  Την επόμενη μέρα (τον Χειχώνα μπορεί και την ίδια μέρα) πριν πήξη πολύ το χαράζουμε και αργότερα το κόβουμε με ένα μαχαίρι.

7.  Εάν θέλουμε να το αρωματίσουμε, την ώρα που βράζει το νερό ρίχνουμε μέσα το αρωματικό φυτό που θέλουμε για να πάρει το άρωμάτου.

 

Δεύτερος τρόπος (προτείνεται): Σαπούνι ΅ΖΕΣΤΟ΅

ΥΛΙΚΑ:

ΙΔΙΑ ΥΛΙΚΑ όπως στον πρώτο τρόπο.

Διαδικασία παρασκευής:

ΙΔΙΑ διαδικασία όπως στον πρώτο τρόπο έως και την παράγραφο 3.

4. Όταν σταματήσει να βράζει η ποτάσσα βάζουμε τον τενεκέ σε λίγη φωτιά και τη ρίχνουμε σιγά-σιγά όλη στο λάδι και το ταράζουμε μέχρι να γίνει πηχτή κρέμα.

ΙΔΙΑ διαδικασία όπως στον πρώτο τρόπο από την παράγραφο 5. έως την 7.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Έλεγχος σωστής πήξης: Όταν το ΅στυλιάρι΅ / ξύλο που ταράζουμε το μείγμα το βάλουμε στο κέντρο του τενεκέ και δεν πέφτει, τότε το μείγμα είναι έτοιμο για το καλούπι.