Η ιστορική εξέλιξη του οικισμού Πιτροφός της Άνδρου. Το Μουσείο Ελιάς υπάρχει από το 1500 μ. Χ.

No replies
diatomi
Joined: 04/09/2009
User offline. Last seen 17 εβδομάδες 1 ημέρα ago.

   Ενδιαφέρουσα ανάλυση της ιστορικής και αρχιτεκτονικής εξέλιξης του Πιτροφού. Τα πρώτα κτίσματα δημιουργήθηκαν περίπου το 1500 (εποχή Τουρκοκρατίας) στο βορειοδυτικό και υψηλότερο τμήμα του χωριού όπου και ήταν ο πρώτος πυρήνας του. Ο λόγος δημιουργίας αυτών των πρώτων κατοικιών ήταν ο εξαναγκασμός των ανθρώπων από τους Τούρκους να δουλέψουν στα καμίνια για την παραγωγή ασβέστη. 

  Ένα από τα πρώτα κτίρια που κατασκευάστηκαν ήταν το κτίριο του Μουσείου Ελιάς Κυκλάδων διότι το ελαιόλαδο ήταν απαραίτητο και ως πηγή ενέργειας για να έχουν φωτισμό τη νύκτα.

  Τα πρώτα δρομάκια στον οικισμό χτίστηκαν το 1500 στο βορειότερο σημείο. Στην συνέχεια με την οικοδόμηση των νέων κτιρίων στο σημερινό κέντρο του οικισμού δημιουργήθηκαν καινούρια μονοπάτια το 1800 (οι παλαιότεροι κεντρικοί δρόμοι).  Οι αυτοκινητόδρομοι διανοίχτηκαν από το 1920 και μετά (σημερινοί κεντρικοί δρόμοι).Το χωριό αναπτύχθηκε το 1920 αποκτώντας υδραγωγείο και δίκτυο ύδρευσης καθώς και το σχολείο που σήμερα αποτελεί πολιτιστικό κέντρο καθώς και μέρος συγκέντρωσης.

  Διαβάστε περισσότερα για τον Πιτροφό στην έρευνα που έκανε το ΕΜΠ για τους οικισμούς της Άνδρου  ΕΔΩ